Bezoek heemkundekring Norbert de Vrijter

Datum activiteit: zondag 12 juni 2022

In de reeks heemkundekringen, waarvan één of meerdere gemeente aan Turnhout grenst, was er 1 die het Bezemklokje nog niet bezocht, namelijk de Kring Norbert De Vrijter, bij velen van ons nog onbekend. Op zondag 12 juni trokken een 30 - tal leden richting (Sint Pieters) Lille. Onze gids voor die dag, Nico Paepen, archivaris van de kring wachtte ons op in het vroegere gemeentehuis, één van de vele gebouwen van een telg uit het architectengeslacht Taeymans (begin 20ste eeuw). Ook de gemeentehuizen van de 3 fusiegemeenten Gierle, Poederlee en Wechelderzande vertonen duidelijke ‘Taeymanskenmerken’.

  foto website Heemhuis Norbert De Vrijter

Vervolgens bezochten wij in Poederlee de 15de eeuwse Heggekapel. We genoten van de rustige, landelijke omgeving maar vooral van de vertelkunst van onze gids met het boeiend verhaal van ‘Het Wonder van de Heggekapel’. De Heggeprocessie die jaarlijks door het dorp trekt, brengt veel bezoekers naar Poederlee.

    foto website Heemhuis Norbert De Vrijter

    foto Joan Loos

foto Joan Loos

Deze geslaagde uitstap eindigde met een bezoek aan de Slagmolen in Lille. Deze molen is geen windmolen met wieken. Hier wordt al van in 1465 olie of smout gewonnen uit koolzaad. Hoe dat allemaal werkt, werd ons duidelijk uitgelegd door molenaar Theo Ghoos. Op mooie zondagen is dit een toeristische trekpleister. Sommige leden konden niet wachten tot Turnhoutkermis en smulden hier al van de lekkere smoutebollen. Tot slot werden de leden door het Bezemklokje getrakteerd op een verfrissende drank op het terras van het Molencafé!

    foto website Heemhuis Norbert De Vrijter

datum_act22: 
zondag, 12 juni, 2022 - 13:30