Activiteiten 2022

Datum activiteit: zondag 16 oktober 2022

Op 16 oktober 2022 was het eindelijk zo ver: het bezoek aan het Sint-Victorinstituut, gepland in het voorjaar van het horrorjaar 2020, kon eindelijk doorgaan.

Meer dan zeventig Bezemklokkers werden ontvangen door Wim Devisser en Bert Hendrickx en kregen van hen een overzicht van de werking van de school: heden, verleden en toekomst. In de volgende jaren staan immers grote vernieuwende verbouwingen op het programma.

Daarna werd de volledige groep in drie verdeeld. Iedere groep kreeg een interessante rondleiding van 1,5 uur.

Nadien sloten we af met een drankje en iedereen leek zeer tevreden. Meer moet dat niet zijn!

Tot de volgende activiteit!

Datum activiteit: zondag 18 september 2022

Na 2 jaar afwezigheid (corona) nam Het Bezemklokje deel aan de cultuurmarkt op het Warandeplein. Jammer genoeg was het slecht weer met gans de dag hevige regenbuien. Toch kwamen veel geïnteresserden en leden een bezoek brengen aan onze stand.

Onze kring vatte het plan op om een gevelkapelletje in Turnhout te laten restauren. Aan de bezoekers werd gevraagd welk van de 3 gevelkapelletjes, Onze-Lieve-Vrouw van de Botermarkt (hoek Grote Markt met Zegeplein), Onze-Lieve-Vrouw van de Tien Geboden (hoek Apostoliekenstraat met Graatakker) en Gevelniskapel met beeld van Sint-Jozef (hoek Grote Markt met Herentalsstraat), hun favoriet was. Deze bevraging heeft heel wat antwoorden opgeleverd.

De winnaar werd overduidelijk het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Botermarkt.

Datum activiteit: zaterdag 27 augustus 2022

Op zaterdag 27 augustus 2022 verzamelden een veertigtal Bezemklokkers aan het Nationaal Museum van de Speelkaart om ondergedompeld te worden in het archeologisch verleden van de Kempen. Amber Van Ravestyn en Jef van Doninck, twee medewerkers van Erfgoed Noorderkempen, onroerend erfgoed, leidden de bezoekers rond op de bovenste verdieping van het Speelkaartenmuseum. Ze vertelden hen alles over regelgeving en technieken bij archeologische opgravingen. De Bezemklokkers konden ook verschillende opgegraven voorwerpen bekijken en zien hoe ze worden bewaard. 

Tot slot werden de leden door het Bezemklokje getrakteerd op een verfrissende drank in café Chaos!

Achteraf bleek dat de meeste bezoekers ook het depot van de aan de stad geschonken voorwerpen wilden bekijken. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van Elke Grommen, directeur van het Nationaal Museum van de Speelkaart. Een bezoek aan dit depot zal dan ook in de nabije toekomst worden gepland. 

Datum activiteit: zondag 12 juni 2022

In de reeks heemkundekringen, waarvan één of meerdere gemeente aan Turnhout grenst, was er 1 die het Bezemklokje nog niet bezocht, namelijk de Kring Norbert De Vrijter, bij velen van ons nog onbekend. Op zondag 12 juni trokken een 30 - tal leden richting (Sint Pieters) Lille. Onze gids voor die dag, Nico Paepen, archivaris van de kring wachtte ons op in het vroegere gemeentehuis, één van de vele gebouwen van een telg uit het architectengeslacht Taeymans (begin 20ste eeuw). Ook de gemeentehuizen van de 3 fusiegemeenten Gierle, Poederlee en Wechelderzande vertonen duidelijke ‘Taeymanskenmerken’.

  foto website Heemhuis Norbert De Vrijter

Vervolgens bezochten wij in Poederlee de 15de eeuwse Heggekapel. We genoten van de rustige, landelijke omgeving maar vooral van de vertelkunst van onze gids met het boeiend verhaal van ‘Het Wonder van de Heggekapel’. De Heggeprocessie die jaarlijks door het dorp trekt, brengt veel bezoekers naar Poederlee.

    foto website Heemhuis Norbert De Vrijter

    foto Joan Loos

foto Joan Loos

Deze geslaagde uitstap eindigde met een bezoek aan de Slagmolen in Lille. Deze molen is geen windmolen met wieken. Hier wordt al van in 1465 olie of smout gewonnen uit koolzaad. Hoe dat allemaal werkt, werd ons duidelijk uitgelegd door molenaar Theo Ghoos. Op mooie zondagen is dit een toeristische trekpleister. Sommige leden konden niet wachten tot Turnhoutkermis en smulden hier al van de lekkere smoutebollen. Tot slot werden de leden door het Bezemklokje getrakteerd op een verfrissende drank op het terras van het Molencafé!

    foto website Heemhuis Norbert De Vrijter

Datum activiteit: zondag 6 februari 2022

Zondag 6 februari was het weer zover.

Het keukenteam was al vroeg uit de veren om alle ontbijtzakjes te vullen. En het waren er veel! 

  Foto Joan Loos

Met behulp van een aantal chauffeurs werden de ontbijten en de quizvragen aan huis bezorgd. 

  Foto Joan Loos

  Foto Joan Loos

En nadien was het smullen en ... het verstand pijnigen om de quizvragen op te lossen. 

  Foto Joan Loos

  Foto Stefan Lauwers