Media

Start
Omhoog
Bezemklokje geboorte

Media - Gepubliceerde persartikels over Het Bezemklokje.

  1 december 2014 - Trouwen in Turnhout


Zestig koppels gaven de documentatie van hun huwelijk en vertelden hun verhaal van die dag. Het Bezemklokje goot alles in een boeiend boek ‘Trouwen in Turnhout’. Leden kunnen het kopen door €10 te storten op onze rekening, niet-leden betalen € 14.

  1 oktober 2013 - Boek over de Turnhoutenaar en zijn bijnamenBoek over de Turnhoutenaar en zijn bijnamen afgewerkt.
Negen jaar lang werkte Karel Van Dooren aan een boek over zijn stadsgenoten en hun bijnamen. Het boek verschijnt in november 2013 en gaat gepaard met een tentoonstelling van Het Bezemklokje, Heemkundekring Turnhout, in de Theobalduskapel.

  Unieke opvoering aan de watertoren op 6 juni. (29/05/2012)De heemkundige kring Het Bezemklokje en de volkdansgroep Zonne houden op 6 juni een bijzondere opvoering aan de Watertoren.

In het kader van Turnhout 2012 zal Het Bezemklokje, Heemkundekring Turnhout in samenwerking met dansgroep
Zonne, de straten nog eens vegen.
Lees verder »

  Het Bezemklokje stelt tentoonstelling en boek voor op unieke locatie. (03/11/2011)

 


60 jaar volkskunst in was – Zusters Clarissen Turnhout.

TURNHOUT - Het Bezemklokje, de Turnhoutse Heemkundekring, zal zaterdag het eerste exemplaar van het boek ’60 jaar volkskunst in was’ overhandigen aan de zusters Clarissen op Heizijde. De zusters Clarissen wonen sinds 1875 in Turnhout en begonnen 60 jaar geleden met het vervaardigen van beeldjes in was en handgeschilderde wassen kaarsen.
Lees verder »

  Affiches lokken bezoekers naar Turnhout. (24/10/2010)


 

Aanplakbiljetten en affiches vertellen over het dagelijkse leven in Turnhout. Het verhaal begint in 1790.
In 1790 zorgde drukker Pieter Corbeels voor de eerste Turnhoutse affiche. En vanaf dat moment is de ban gebroken. Een jaar later, in 1791, laat het Turnhoutse stadsbestuur in het Nederlands het besluit uithangen dat kansspelen in herbergen verboden zijn. En dat is nog steeds het geval. Dit uniek stuk werd door de drukkers uit het Speelkaartenmuseum opnieuw gezet en gedrukt en kan je in de tentoonstellingsruimte aanschaffen voor vijf euro.
Lees verder »

  Verenigingen ijveren voor hek rond Sint-Pieterskerk. (01/12/2009)


 

Dertien verenigingen uit Turnhout hebben het actiecomité Behoud het hekken opgericht. Ze zien het hek rond de Sint-Pieterskerk niet graag verdwijnen.
In de plannen voor de heraanleg van de Grote Markt is geen plaats voor het smeedijzeren hekwerk in de groene zone rond de Sint-Pieterskerk. Een aantal verenigingen zoals de heemkundige kring Het Bezemklokje, het Davidsfonds, Taxandria en OKRA ziet dat niet graag gebeuren.
Lees verder »

  Heemkundige kring kiest naam als een klok. (06/06/2008)


 

Het Bezemklokje, zo luidt de naam van de gloednieuwe Heemkundekring Turnhout. De groep wil het dagelijks leven uit de stad van vroeger en nu in kaart brengen.
“Het Bezemklokje was de beiaardklok in de Sint-Pieterskerk die in de Franse Tijd elke zaterdagmiddag werd geluid”, legt ondervoorzitter Marc Cornelis uit. “Dan kwamen de vrouwen op straat om hun stoep te vegen. Een diender keek nauwlettend toe. Precies daar draait het om in onze kring: het dagelijks leven van heel de bevolking.”
Lees verder »

  Bezemklokje luidt geboorte van heemkundekring in. (04/06/2008)


 

TURNHOUT - Het Bezemklokje, zo heet de eerste heemkundekring van Turnhout. De geboorte ervan is gisteravond gevierd. 'We willen ons louter en alleen focussen op het verleden van onze stad', zegt voorzitter Karel Van Dooren.
Het brein achter de nieuwe vereniging is Karel VanDooren (69). Hij is geboren en getogen in Turnhout. 'Mijn stad en de inwoners hebben me altijd geboeid', zegt hij. 'Al vier jaar ben ik op zoek naar bijnamen en anekdotes van Turnhoutenaren. Op mijn lijstje staan intussen 900 namen. Ik hoop mijn boek over drie jaar klaar te hebben.'
Lees verder »

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 25/03/2018