Bonne Espérance

Start
Omhoog

 

Het Bezemklokje bezoekt La Bonne Espérance

Zondag 24 augustus verzamelden een dertigtal Bezemklokkers onder een stralende zon in de jachthaven van Oud-Turnhout. Een bezoek aan La Bonne Espérance, steenbakkerij en cementfabriek, stond op het programma!

Helaas tegen dat iedereen er was en onze gids Luc Swerts, zelf een Bezemklokker, met zijn uitleg begon, regende het. Geen nood, want onder een paraplu kan je ook luisteren.

Luc vertelde over het graven van een kanaal en hoe het vinden van een kleilaag steenbakkerijen, pannen- en cementfabrieken deed ontstaan.

Op weg naar La Bonne Espérance toonde Luc ons vijvers, oorspronkelijk kleiputten, een reepad en de riante, mooi gerestaureerde woning van de vroegere directeur.

Het vroegere domein van La Bonne Espérance is nu een natuurreservaat. Het werd door de vroegere eigenaar aan Natuurpunt verkocht en is nu uitgegroeid tot een biotoop voor zeldzame planten (mossen) en dieren (slakken en vleermuizen).

Eerst bezochten we de steenbakkerij. Luc vertelde ons over de harde werkomstandigheden hier voor mannen, vrouwen en kinderen. Hij toonde ons de wel heel speciale oven, die de eigenaar bij de sluiting van de fabriek gedeeltelijk deed instorten om hem onbruikbaar te maken. Het gedeelte dat er nog staat, dient nu om vleermuizen te laten overwinteren. Om te voorkomen dat de diertjes zouden bevriezen tijdens hun winterslaap, mag er absoluut geen tocht zijn in de constructie en daarom werden alle laad- en vuuropeningen dicht gemetst. 

Ook de cementfabriek op hetzelfde domein  biedt een winteronderkomen voor vleermuizen. De waterbassins werden er omgevormd tot amfibieënpoel en het groen er rond tot graasplaats voor reeën.

In de cementfabriek vinden ook een speleologen- en alpinistenvereniging een onderkomen. Zelfs de Warande deed er enkele maanden geleden een cultuurproject.

Twee en een half uur later verlieten tevreden Bezemklokkers het domein. Luc Swerts leidde ons naar Het Gevaer, een gezellig bootcafé Daar werd druk nagekaart bij een lekker drankje. Iedereen was het erover eens: het was een interessante namiddag. Zo interessant dat we er in één van de volgende ledenbladen een volledig artikel aan zullen wijden. De afwezigen, die trouwens ongelijk hadden, kunnen dan ook kennismaken met het belang van La Bonne Espérance voor heemkunde en natuur.

Bedankt Luc Swerts voor de leerrijke namiddag in de natuur.

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019