groep Metro

Start
Omhoog

 

Wie kent de Turnhoutse groep Metro nog?

Metro werd opgericht op het einde van WO II. Het was een performancegroep die sketches en muziek bracht. De vriendenkring ontstond toen een aantal leden van ‘Barno’ afscheurde. ‘Barno’ bestond al van voor de oorlog en had zijn thuisbasis in Sint Victor. De familie Ardui was één van de drijvende krachten achter deze vereniging.

Alfons Boone werd voorzitter van de nieuw opgerichte vereniging en bleef dit tot midden de jaren ’60 toen de groep ophield te bestaan. Ook Jef Wouters en Paul Dergent waren leden van het eerste uur.  De groep bestond uit een 15-tal mannen, aanvankelijk studenten van rond de 20, vrouwen werden niet toegelaten.

 Metro oefende één keer per week in de kelder bij notaris Boone, in de Gasthuisstraat. Het orkest bestond o.a. uit Alfons Boone en Fons Veulemans (viool), Armand Neyrinck en Louis Van Aken (saxofoon), Frans Marsboom (contrabas), Sooi Potti (accordeon), Bob Peelman en Guy Janssen, zoon van fotograaf Janssen in de Patersstraat, (gitaar), Cis Janssens (slagwerk), Bob Raus en Raf van den Eeckhout, organist in de H. Hartkerk, (piano) en Sus Geerts (trompet).

Tijdens hun optredens, die meestal twee maal een uur duurden, wisselden muziek en sketches elkaar af. Soms maakten ze ook zelf liedjes, gestoeld op het dagelijkse leven in Turnhout. Alfons Boone kende het begin van zo een liedje, dat ging over ‘het halftwaalfke’ in de Sint Pieterskerk, nog min of meer van buiten:

Zondags na de mis van half twaalf
wandelden de meiskes door de stad.
Ze stoeften met hunne nieuwe ‘frak’
of met nen nieuwen hoed.
Ze schenen dan te vragen:
“Zeg staat die mij niet goed?”

De sketches werden gemaakt door o.a. Jef Wouters, Guy Janssen, Louis Van Aken, Armand Neyrinck en Paul Dergent. Jef Wouters –een echte moppentapper – praatte het programma aan elkaar.

Metro speelde o.a. in Sint Victor en in vele omliggende dorpen. Alfons Boone herinnerde zich nog die keer toen ze in Poppel optraden voor Engelse soldaten terwijl er buiten geschoten werd. Elk jaar luisterden ze een feest op van de Turnhoutse Middenstandsvereniging en van Orpheus. Eén keer werden ze zelfs uitgenodigd bij Radio Hilversum, waar een programma voor zieken werd opgenomen. In de K.N.S. in Antwerpen werd ook één keer, voor een volledig uitverkochte zaal, gespeeld.

Metro was gekend en vooral geliefd bij heel veel mensen. Het was elke keer brullen van het lachen als er opgetreden werd. Ook bij de acteurs zelf. Een zeer bekende sketch was: ‘Het ontbijt met een tikken eitje’. Men had ongemerkt papier tussen de boterhammen gelegd in plaats van beleg. De acteurs wisten dit niet en vloekten en tierden toen ze die moesten opeten terwijl de mensen in de zaal platlagen van het lachen. En als Louis Van Aken tijdens de repetitie al eens te traag speelde, dan repliceerde hij onmiddellijk dat hij de anderen wel ‘in zou halen’, zoals in de koers.

Midden jaren 60 waren de meeste leden getrouwd en sommigen zwermden uit naar andere oorden. De groep viel stilaan uiteen en zette er dan maar een punt achter.

Marc Cornelis, met dank aan Alfons Boonen en de familie Leyen-Veulemans

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019