Gevangenismuseum

Start
Omhoog

 

Op bezoek bij de buren : het gevangenismuseum in Merksplas

Onder een stralende zon, verzamelden 45 Bezemklokkers op zondag 30 augustus om 14.00 u aan de Landloperskapel van Merksplas. Karel Govaerts, voorzitter van de heemkundekring in Merksplas, vertelde in de schaduw van enkele prachtige bomen het verhaal van Merksplas-Kolonie. Een kwartiertje later mochten we de volledig gerestaureerde kapel bewonderen. Karel legde ons ook haarfijn uit waarom we in een kapel stonden en niet in een kerk (o.a. door het ontbreken van een uurwerk en klokken).

Langs de buitenzijde van de kapel daalden we af naar de kelders waar we werden getrakteerd op een ‘Klosjaars Kramieske’ met een tasje koffie. Marcel Paeshuyse, gepensioneerd bewaker, vertelde  ondertussen zijn verhaal. Een zeer boeiende en aangrijpende getuigenis van hoe het er in deze gevangenis aan toe ging vanaf de jaren ’60 van vorige eeuw. Marcel liet ons ‘voelen’ waarom hij iedereen als mens behandelde en deed ons beseffen dat belonen veel meer impact heeft dan bestraffen. Vanaf de jaren ’70 werd aan de hand van ‘token’, zeg maar goede punten geven, dit principe in de praktijk gebracht met groot succes. Dat de overheid niet altijd de nodige ondersteuning gaf heeft Marcel meermaals kunnen ondervinden. De afgelopen jaren worden er gelukkig meerdere initiatieven genomen om persoonlijke begeleiding mogelijk te maken. Dat bij iedereen ‘de stoppen kunnen doorslagen’ was de nuchtere vaststelling van deze bewaker op rust.

Als kers op de taart kregen we een rondleiding in het gevangenismuseum. Hier konden we op een boeiende wijze iets bijleren over het leven achter de tralies. In dit museum wordt het verhaal verteld van het Belgisch gevangeniswezen in het algemeen en van de landloperskolonies in de Noorderkempen in het bijzonder. De maquette van de gevangenis van Turnhout kon uiteraard niet ontbreken in de mooie opstelling … al was niet iedereen er van overtuigd dat deze volledig correct op schaal werd uitgevoerd. Modernisatie en aanpassingen aan de tijdsgeest waren ook hier van toepassing. Het is volkomen terecht dat dit museum jaarlijks meer dan  5.000 bezoekers over de vloer krijgt.

Tenslotte schonk Karel Govaerts ons nog enkele Turnhoutse penningen die heemkundekring Marcblas bezat. Ze waren in Turnhout beter op hun plaats, was zijn commentaar. Een mooie afsluiter van een leerrijke namiddag. Heel veel dank aan onze ‘collega’s’ uit Merksplas.

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019