De Paai

Start
Omhoog

 

Bezoek aan Landgoed De Paai op 1 mei 2015

Harry Baeken

We mochten alweer genieten van een onvergetelijke namiddag. Om 14:00 u. waren 75 leden present. Het was mooi weer met een aangename temperatuur. Na een korte historische inleiding door ere-voorzitter Karel Van Dooren werd de groep gesplitst. Terwijl Christian Boone, die op het domein gewoond heeft, de rondleiding deed met de ene groep nam Gil Tack de andere groep onder haar hoede. Na ongeveer een anderhalf uur ‘zouden’ de groepen van gids veranderen.

Christian Boone vertrok van het kapelletje van Josephine Desauer, waar destijds mannen op bedevaart kwamen om te bidden voor een mooie, volgzame en onderdanige echtgenote! Het is echter nooit een bedevaartsoord geworden! Vandaar  wandelden we voorbij een volledig bewaarde ijskelder en een mooi naast een ven gelegen paviljoen uit 1839. Daar werden we ook uitgebreid ingelicht over de uit Engeland aangevoerde paardenstallen. De wandeling werd voortgezet voorbij mooie veelkleurige rododendronstruiken en het prachtige landhuis De Paai, dat nu te koop staat. Verderop passeerden we drie vijvers waar men bij momenten ijsvogels kan opmerken.
Het park werd omstreeks 1860 aangelegd en is nog altijd mooi onderhouden. Het heeft wel fel geleden onder de tweede wereldoorlog.

De Familie Boone heeft altijd een open-deur-ingesteldheid gehad. Zo werd in het landhuis onderricht gegeven over paardrijden, dat in de manege op het domein in praktijk kon omgezet worden.
Als de vijvers waren dichtgevroren mochten de leerlingen van het Sint-Jozefcollege er komen schaatsen.

Met de nodige tussenstops slaagde Christian Boone erin om vele leerzame anekdoten op een aangename manier te vertellen en het gezelschap aan het lachen te brengen. De limiet van de vooropgestelde tijd werd dus niet gehaald en daarom “iets” over tijd kwam de andere gids Gil ons (Christian) letterlijk ’ophalen’.

Ook Gil boeide met haar verteltalent het gezelschap met oude sagen en legenden over de duistere oorden van de Heizijde met haar vennen. Daar deden wolven en  ziekten als malaria de bewoners, beschouwd als een allegaartje onderontwikkelde keuterboerkes, in angst leven. Witte wijven stegen er uit putten omhoog en andere boze geesten deden mensen in de vennen verdwijnen of verdrinken. ‘s Nachts zweefden er dwaallichtjes rond, de zieltjes van ongedoopte kinderen en hielden heksen er hun sabbat. Heks Liesje Lauwers stelde Turnhout voor problemen: ze paste de verkeersborden aan en versteende een vrijend koppeltje op de plaats waar nu hun standbeeld staat op de Zeshoek. Momenteel zit deze hoogbejaarde heks veilig opgeborgen onder de ‘tet’ van Theobaldus. Gelukkig maar!

De gidsen moesten de tijd respecteren want vanaf 17:00 u. werden we verwacht in de Klein Engelandhoeve. De taverne werd voor ons, Bezemklokkers, uitzonderlijk tot 19:00 u. open gehouden. De kring trakteerde ons op een rondje en de stemming was, vooraf al door het enthousiasme van de gidsen, opperbest.

En zoals elke keer hebben de afwezigen weerom een leerzame en gezellige activiteit van onze heemkundekring Het Bezemklokje gemist.

Heel veel dank aan de organisatoren en inzonder aan de gastheer Christian Boone en medegids Gil Tack.

We kijken ondertussen al uit naar de wandeling op Boone’s Blijk op 14 juni.

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019