De Vlierbes

Start
Omhoog

 

Op de koffie bij de buren…

Het leek wel of we met zijn allen naar de feest gingen, op zijn zondags gekleed en onder een stralende zon met op de achtergrond het geluid van Beerse kermis.

Om stipt 14 uur werden 23 Bezemklokkers op de trappen van Het Tempelhof opgewacht door voorzitter en de erevoorzitter van heemkundekring De vlierbes. De ontvangst was hartelijk. In twee afzonderlijke groepen werden we rondgeleid. Eerst in het museum van de steenbakkerij waar we verwonderd luisterden naar het levensverhaal van Beerse steenbakkers. We leerden ook hoe klei uit de Kempense grond geschept, bewerkt werd tot baksteen. Het droogproces, het bakproces tot en met het vervoer van de bakstenen werden ons kleurrijk verteld. Diep onder de indruk en met veel ontzag voor de zware arbeid die onze voorouders presteerden, verlieten we dit mooie museum dat door vrijwilligers, leden van de Vlierbes, pikfijn onderhouden wordt.

Nog meer onder de indruk waren we bij het bekijken van de vele schatten die het heemkundemuseum van de Vlierbes herbergt. In verschillende kamers van het Tempelhof – de voormalige woning van Karel Van Neyen, gewezen volksvertegenwoordiger – worden gebruiksvoorwerpen uit vorige eeuw getoond. Een uitgebreide collectie Kempense kledij, kanten mutsen, kerkschatten, speelgoed, schoolgerief, feestlinnen, menukaarten en nog veel meer worden op een originele wijze tentoongesteld. Wij waren blij verrast en genoten met volle teugen van de vele herinneringen die tot leven gebracht werden.

Eenmaal op de zolderverdieping werden ons de nodige geheimen onthuld … Er werd ons meegedeeld hoe noodzakelijk een sluitend registratiesysteem is, er werd getoond hoe netjes gestreken linnen voorwerpen zorgvuldig bewaard worden tussen zuurvrij papier, er werd verteld hoe noodzakelijk de belangloze inzet van vele leden is om dit alles te verzamelen, te bewaren en te tonen. Eén lokaal is zelfs niet voldoende, even verderop beschikt de Vlierbes nog over een documentatiecentrum met nog meer opslagruimte. Hier kunnen genealogen maandelijks terecht om opzoekwerk te doen. De gemeente Beerse stelt de lokalen ter beschikking en de inkomsten van de verkoop van een jaarboek dat op 1100 exemplaren verschijnt, zorgt voor de nodige inkomsten.

De vlierbes kan met zijn meer dan 800 leden, zijn meer dan 30 bestuursleden en zijn vele werkgroepen oprecht fier zijn op wat zij tot hiertoe realiseerden. Het spreekt voor zich dat we nog lang en gezellig napraatten bij een ‘Beerse vlierke’ in het aanpalend museumcafé.  En de Bezemklokkers die er niet bij waren geven we nog even mee dat de Vlierbes zijn musea elke eerste zondagnamiddag van de maand openstelt voor alle geïnteresseerden – een oprechte aanrader!

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019