Eindejaarsactiviteit

Start
Omhoog

 

Eindejaarsactiviteit 20 december 2014

Diegenen die dachten dat onze leden, op het einde van 2014 ‘gesatureerd’ zouden zijn van alles wat met WO I te maken had, zaten er naast. Een 30-tal leden, ook een aantal die voor de eerste maal aan een activiteit deelnamen, verzamelden aan het Speelkaartmuseum. Omdat  er in de ‘loopgraven’ van de tentoonstelling ‘Kartonnen Wapens’ in het Speelkaartmuseum maar plaats was voor een 15-tal bezoekers werd de groep in twee gesplitst. 

Terwijl de ene groep met Gil Tack de loopgraven introk, bezochten de anderen in de koude met onze eigen en ervaren stadsgids Rita Dries de centrumstraten die voor WO I belangrijk waren.

Gil leidde ons rond in de tentoonstelling en maakte ons attent op belangrijke details, die ons anders zouden ontgaan zijn. Speelkaarten werden o.a. gebruikt om militaire vaardigheden aan te leren en men kon er zelfs een bescheiden kennis van Engels of Frans mee opdoen. Uit onze geschiedenislessen over WO I kennen we de politieke kopstukken maar niet zoals ze op de speelkaarten karikaturaal waren afgebeeld... Zo hadden we na de rondleiding zicht op het kaartspel als propaganda, als studiemateriaal, om de verveling te verdrijven, om het thuisfront gerust te stellen en om de toekomst te voorspellen .

Rita beschikte over vele foto's, waarvan sommige door enkele vooraanstaande families aan haar waren toevertrouwd. Daarmee toonde zij de vleesbedeling in het St.-Jozefcollege, de broodbedeling op het Zegeplein en, met de kruiwagen, de Kartoffelbedeling op de Grote Markt.

Rita legde ook de nadruk op de grote invloed van Deken Adams en de toenmalige burgemeesters Van Hal en Dufour, die de Turnhoutenaars tot rust en kalmte aanmaanden om de bezetters niet te irriteren en zo hun stad verder onheil te besparen. Als kleine anekdote vernamen we dat de Gasthuiszusters de vrouwen van lichte zeden in het inmiddels verdwenen Oud Gasthuis in de Warandestraat niet mochten verzorgen maar wel in het kasteel, de huidige rechtbank !

Om al de informatie van deze binnen- en buitenactiviteiten van Gil en Rita te verwerken,  werden we op het einde op de (op dat moment nog) overdekte Kerstmarkt door het Bezemklokje getrakteerd met ‘iets waar men het warm van kreeg’.  Een mooie afsluiter van een geslaagde Eindejaarsactiviteit.

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019