De Bentelmolen

Start
Omhoog

 

Daar bij die molen
Rita Dries

Zondag 18 mei 2014.

De ‘Grooten Bentel’ ook wel ‘Oranjemolen’ of ‘Coppensmolen’ genoemd, staat te pronken in de zon. Aan de voet van de molen staat Christian Raskin, samen met twee andere molenaars, ons op te wachten. In de tuin rondom de molen staan partytenten en tafels klaar om ruim 60 leden van Het Bezemklokje te ontvangen. Ook Anita Evenepoel en Lou Jansen, eigenaars en bewoners van de molen, zijn van de partij en een half uur later arriveren er drie accordeonisten. Alle ingrediënten, nodig om er een geslaagde namiddag van te maken, zijn aanwezig. De verwachtingen zijn hoog gespannen!

Van Christian leren we dat de ‘Grooten Bentel’ een graanwindmolen is die gebouwd werd in 1848, in 1912 verwoest werd door een brand en nadien heropgebouwd werd met molenwerk, aangekocht in Dordrecht. De molen, toen eigendom van de familie Coppens-Jansen, was actief in dienst tot in 1952. In 1969 werd hij gedeeltelijk gerestaureerd door de familie Caers uit Retie. Lou Jansen vervolledigde de restauratie en bouwde hem om tot architectenbureau met woonhuis en dit met respect voor het karakter, de vorm en de mechaniek van de molen. We weten nu ook dat de eerste Kempense windmolens uit het begin van de 12de eeuw stammen en we zijn verbaasd over zoveel technische kennis en kunde en over het bestaan van zoveel verschillende soorten molens met zoveel verschillende doelen.

In kleine groepjes worden we door de molenaars voorgegaan in de molen en maken we kennis met het hele binnenwerk. Via de meelzolder en de maalzolder klimmen we tot in de luizolder. Deskundig wordt ons uitgelegd hoe het graan gemalen wordt, hoe het kruien van de molenkap gebeurt, hoe de vang of rem ingeschakeld en ontgrendeld wordt, hoe de zeilen van en op de wieken gezet worden. Dat, en nog veel meer, doen ons verlangend uitkijken naar wind en omdat die uitblijft worden de wieken met mankracht gedraaid!

Het verleden herleeft en op de cadans van Vlaamse volksliedjes, ons gebracht door Gilbert en zijn twee dames, kijken we tevreden terug op wat mooi was! De drankjes smaken, het gezelschap doet deugd, er wordt nog lang nagepraat … Bedankt Anita en Lou, bedankt molenaars, bedankt accordeonisten voor dit onvergetelijk bezoek.

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019