Koffie bij de buren

Start
Omhoog

 

Uit ledenblad 19

Het Bezemklokje op de koffie bij de buren!

Rita Dries

Op een zonnige zondagse herfstnamiddag gingen we met 33 Bezemklokkers op bezoek bij de Heemkundekring van Groot Ravels (fusie Weelde, Poppel en Ravels) met de bedoeling een en ander bij te leren over de praktijk van archivering en bewaring van heemkunde gerelateerde voorwerpen.

De naam van de kring verwijst naar de Heilige Nicolaus Poppelius die in Weelde en Poppel een bijzondere verering geniet en die een kapel ter zijner ere heeft op ‘de Hegge’. Hij was één van de negentien martelaren van Gorkum die in 1572 door de geuzen gefolterd en gedood werden. Hun heiligverklaring had plaats in Rome in 1867. Zowel in Poppel als in Weelde zijn er heel wat mannen die als tweede of derde naam Nicolaus  dragen. Nicolaus Poppelius wordt aanbeden bij keelpijn en bij neurologische aandoeningen.

De heemkundekring Nicolaus Poppelius bestaat sinds 1977 en telt meer dan 350 gezinnen als lid. Als elk gezin 3 personen telt betekent dit meer dan 1000 leden! Zij hebben een 10-tal bestuursleden en meerdere werkgroepen die instaan voor telkens een ander onderdeel van het verenigingsleven zoals archivering,  onderhoud en uitbating museum, organisatie tentoonstellingen, onderhoud heemkundig materiaal, samenstellen jaarboek en ledenblad,digitalisering en website, onderhoud gebouwen enz… Hun belangrijkste doelstelling is het verzamelen, bewaren en tonen van heemkundig erfgoed. Hiervoor beschikken zij over 3 locaties: de gebouwen van de Boerenbond waar landbouwkundig alaam bewaard wordt (hebben wij niet bezocht), een huis voor het onderhouden en stokkeren van heemkundig materiaal in Weelde en een museum ‘t Kaske in het voormalig gemeentehuis van Poppel.

 We kwamen bijeen aan het kerkje van 'Weelde statie' waar we gastvrij werden ontvangen en rondgeleid in het huis naast de kerk. Hier worden de meeste heemkundige schatten bewaard en wij mochten hier vrij rondlopen, kijken en vragen stellen. Elk voorwerp wordt nauwkeurig hersteld, gereinigd en genummerd. Daarna wordt het vanuit verschillende hoeken gefotografeerd en uitgebreid beschreven, gegevens die digitaal worden bewaard op twee verschillende plaatsen zodat er steeds een back-up is. De voorwerpen worden deskundig ‘soort bij soort’ opgeborgen. Zo wordt  bvb. textiel gewassen, gestreken en in linnen zakken in kasten gehangen terwijl educatieve prenten worden afgewassen, opgerold en per reeks in open schappen gelegd. Het hele huis, van de zolder tot de kelder wordt gebruikt om alles netjes op te bergen. Elke dinsdag zijn er een 5-tal vrijwilligers aanwezig die zich de ganse dag bekommeren om het behoud van de verzamelde voorwerpen en die het huis onderhouden. Wanneer er in het museum een tijdelijke tentoonstelling gehouden wordt, kan men de  gewenste voorwerpen digitaal bekijken en uitlenen. Elke geïnteresseerde kan hier na afspraak terecht om opzoekwerk te doen. De tijd vloog voorbij en na een uurtje geboeid rondkijken en vragen stellen, reden we verder naar de volgende locatie: ‘t Kaske.

Het heemkundemuseum ’t Kaske bevindt zich in het voormalige gemeentehuis van Poppel, een geklasseerd gebouw in het centrum van het dorp, getekend door Jules Taeymans. Dit gebouw wordt door de gemeente Poppel ter beschikking gesteld. De leden van de heemkundekring hebben het eigenhandig omgebouwd tot museum en ‘clubhuis’. Concreet betekent dit dat zij gedurende 2 jaar één vaste dag per week met minstens 10 personen heel hard kwamen werken om dit te realiseren. Een architect in opleiding tekende de plannen, een gepensioneerde aannemer nam de leiding en zorgde voor deskundig advies, de middenstand zorgde voor de materialen. De glazen toonkasten werden via sponsoring verkregen. Het resultaat mag gezien worden!

De naam ’t Kaske verwijst naar een houten kapelletje (een kaske) gewijd aan Onze Lieve Vrouw, de heilige Anna en de heilige Joachim, dat vroeger op deze plaats stond. Het museum focust vooral op het gewone dagelijkse leven in de Kempen met bijzondere aandacht voor het grensleven met zijn smokkelpraktijken. Regelmatig worden er tentoonstellingen georganiseerd die thema’s als oorlog, archeologie, devotie e. a. belichten. In de kelder bevindt zich een aparte ruimte waar audio- en video-opnames uit de oude doos gespeeld worden.

Bij een tasje koffie of thee, geserveerd met een Poppelse Janhagelkoek (meer informatie hierover vind je  op www.toerismeravels.be) kan men gezellig nagenieten en bijpraten met de gidsen of snuffelen in oude fotoalbums en naslagwerken. Op de website www.nicolaus-poppelius.be kan men via een contactformulier een afspraak maken voor een bezoek of voor het raadplegen van de beschikbare documentatie. Het museum wordt elke 2de en 4de zondag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur opengehouden door vrijwilligers. Bezoekers betalen 2 € inkom.

De Bezemklokkers voelden zich bevoorrecht. We werden door twee heel bekwame gidsen rondgeleid en stelden vrijuit vragen. Op elke vraag kwam een deskundig antwoord. We werden hartelijk ontvangen, luisterden geboeid en voelden ons op de koffie bij geestesgenoten. Voor ons was dit bezoek een echte openbaring, een ware droom voor een verre toekomst!

 

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019