Binken

Start
Omhoog

 

'Allemaal Binken' in de Theobalduskapel

Heel veel Binken, maar ook niet-Binken, bezochten onze jaarlijkse tentoonstelling in de Theobalduskapel. Geanimeerde gesprekken over ‘wie en waar juist’ ontsponnen zich voor de grote en kleine foto’s die allemaal te maken hadden met ‘Turnawt’.

De informatie over personen met een bijnaam uit het boek van onze ere-voorzitter Karel Van Dooren leerde veel over wonen, werken en amusement in onze stad tussen 1850 en 1950. Trieneke Poel en Merten Brem woonden in de Muylenpoort, de Witten Boone in het kasteel op de Paai, Den Broos in de Lange Rij op het Schorvoort en de Kazzer in de Tuinwijk.

Buiten de stad stonden de boerderijen van War van den Diepe Stal (potstalcultuur) en van Gustje van ’t Hooghuis. Jos van den Buitenmuur had een hoveniersbedrijf aan de huidige Nieuwstad en het Boomgaardplein, toen buiten de eigenlijke stad.

‘Boeren’ zoals de kaasboer en Riekes de kolenboer leverden hun producten aan huis, terwijl Anna Wafel, Jan Zand, de Mop en Jan Mosterd leurden met  goedkopere waren. De Scheerensliep en zijn vrouw Liesje van de Rotten Haring woonden op de Laguit en Jefke Scheerensliep had een winkel van messen en scharen in de Paterstraat. Jan Kloon en Louis Boer verzorgden het schoeisel van de Binken: klompen uit wilgenhout voor in de week, handgemaakte schoenen (linker en rechter verschillend!) voor ’s zondags. De Frutter en de Kes waren beenhouwers, den Hollander een kruidenier en Anna van de Gatpees, getrouwd met de Swis, verkocht groenten en snoep in de Begijnenstraat. Jan Pil, apotheker aan de Otterstraat en Den Ekkel, drukker in de Warandestraat hadden druk bezochte zaken. Jan Gaz controleerde de gasmeters en zorgde voor licht in de straten en Jos van den Astra voor propere was. Den Bunt had pijpestrootjeshaar en den Hollander, een echte(!), werkte bij Philips.

Plezier was er genoeg in Turnhout! Colletjes van de Zes, Fons van de Paai, Den Oliekop,  Rozeke van den Breem en Jeeke van de Scala tapten bier in hun café en Gustje van de Spiegel draaide films in zijn Cinema Forum. De Rossen Duim startte met zijn schietkraam de kermistraditie in de familie Peinen. Jan Pompier was vrijwillige brandweerman, de Nobis zong in het kerkkoor en ’t Sigaretje speelde in het Metro-ensemble.

Vaderke Peenen was de eerste honderdjarige in Turnhout en werd in 1951gevierd met een stoet. Nandje met zijn ster en de Kwik waren straat- en cafézangers, die graag van iedereen ‘20 ballekes’ kregen en Ruiten Heer was heel vriendelijk, maar wel excentriek.

Zoveel bezoekers, zoveel herinneringen werden er opgehaald in de Theobalduskapel en daar doen we het voor!

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019