Turnhoutse prenten

Start
Omhoog

 

Ziet Deez’ fraaije Turnhoutse prent, volksgeloof en vermaak voor een cent.

De traditie om jaarlijks een tentoonstelling te organiseren hebben we ook dit jaar waar gemaakt. Zowel inhoudelijk als naar uitvoering toe was dit wellicht veruit het meest prestigieuze project dat we tot nu toe verwezenlijkt hebben. Het tentoongestelde materiaal, de manier van opstelling en de catalogus werden door de geïnteresseerde bezoeker sterk gesmaakt. De gidsbeurten op zaterdag en zondag, telkens om 14.00 en 15.00 uur, zijn ook stilaan gekend bij onze leden en bezoekers. We kregen herhaaldelijk te horen dat het kwaliteitsniveau van Het Bezemklokje een begrip aan het worden is in onze stad en ver daarbuiten. We ontvingen zelfs bezoekers uit o.a. Gent, Mechelen, Leuven, Den Haag en Amsterdam. Een aantal experts op het gebied van volksprenten in de Nederlanden vonden het de verplaatsing naar Turnhout meer dan waard. Dit doet deugd bij degenen die hieraan meegewerkt hebben.

De indeling van zowel catalogus als tentoonstelling in de onderdelen volksgeloof, vermaak en leerzaam tijdverdrijf verhoogde de toegankelijkheid van dit toch wel specifieke thema. Deze indeling aanduiden door verschillend gekleurde passe-partouts was een briljant idee.

Dat we met dit Turnhouts erfgoed minder bezoekers zouden aantrekken, wisten we op voorhand. We richtten ons met dit onderwerp immers op een ander soort publiek omdat voor velen deze volksverhalen-op-één-blad net iets te ver teruggaan in het verleden. Als heemkundekring is het echter onze taak om de aandacht te vestigen op deze meer dan 100 jaar lang gedrukte volkskunst. Turnhoutse mannekensbladen waren in het begin van de 19de eeuw wellicht economisch gezien belangrijker dan de speelkaart voor de Turnhoutse drukkers.

Onze samenwerking met het MAS, Letterenhuis, Brepols Publishers, Speelkaartenmuseum en Stadsarchief (Tram 41) was een pluspunt en gaf de tentoonstelling een extra uitstraling. Met de hulp van meer dan twintig vrijwilligers kregen we de praktische realisatie rond. Aan hen ontzettend veel dank om mee te werken aan de catalogus, de opbouw van de tentoonstelling, de receptie en de permanentie. Vrijwilligers en verenigingen zorgen inderdaad voor een warme samenleving.

Tenslotte vooral hartelijk dank aan alle bezoekers, want het is tenslotte voor jullie dat we het doen!

Marc Cornelis

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019