Gedichtenwandeling

Start
Omhoog

 

Gedichtenwandeling Klein Engelandhoeve.

Zondag 15 april werden we rond 14 uur opgewacht door Paul Dierckx aan de Klein Engelandhoeve. Met een twintigtal leden begonnen we met Paul als gids aan de gedichtenwandeling. Normaal gezien duurt deze tocht langs vennen, eeuwenoude eikenbomen en ander natuurschoon ongeveer anderhalf uur. Met een begeesterde Paul Dierkx deden we er echter een klein uurtje langer over. Tussen de gedichten door gaf hij ons immers ook de geschiedenis van het domein mee. Ons lid Paul Thijs sprak de gedichten, die we regelmatig ontmoetten, luid en duidelijk de natuur in. Op het einde van de frisse wandeling was iedereen dan ook door de mooie omgeving in dit Turnhouts vennengebied volledig tot rust gekomen.

Paul toonde ons het uitstekende werk van de leden van de vereniging Natuurpunt. Zij kappen de vroeger aangeplante dennen en Amerikaanse eiken om opnieuw plaatst te maken voor inheemse soorten. Zij zorgen er door te plaggen voor dat de bodem armer wordt zodat de heide zich kan herstellen.

We hadden met Remi De Prins nog een andere natuurkenner in ons midden. Hij toonde ons de  torsing in het dennenhout, de reden dat dit in de mijnbouw voor het stutten van de gangen werd gebruikt.  Door de draaiing in het hout begonnen de stutten immers eerst te kraken alvorens te breken. Dit was vanzelfsprekend een zeer belangrijk voordeel voor de mijnwerkers, die tijdig konden ontsnappen als dit gekraak het gevaar van instorting aankondigde.

Tijdens het drinken van een heerlijke Gageleer in het bezoekerscentrum konden we de op schaal gebouwde Turnhoutse gebouwen van Theo Loyens bewonderen. Nadien werden we door Paul nog meegenomen naar zijn speciaal voor ons opgezette privé-tentoonstelling van Turnhoutse archieven en boeken. Hier troffen we een mooie afbeelding aan van de afgebroken gebouwen rond de Nazarethkapel.

We hebben zeer veel gemeen met Paul. Net als hij willen we ons inzetten om een aantal gebouwen (waaronder de Nazarethkapel) in Turnhout te behoeden voor verval. Het mooie besluit van een goed gevulde namiddag was dat we dit meer samen zullen doen. Onder luid applaus voor onze gastheer slaagde ik er heel even in om Paul stil te krijgen.

Paul en Magda hartelijk dank voor jullie warm hart voor Het Bezemklokje. 

Marc Cornelis

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019