heemkundekring Kasterlee

Start
Omhoog

 

Op bezoek bij Heemkundige Kring Kasterlee - Lichtaart - Tielen.

Op de laatste zondagnamiddag van de zomervakantie trokken we met een 50-tal leden van Het Bezemklokje naar het vroegere gemeentehuis van Tielen. Dit gebouw dateert uit de jaren ’70 van de 19de eeuw en werd ontworpen door de gekende Turnhoutse architect Pieter Jozef Taeymans. Na een smaakvolle restauratie werd het in 2010 het Erfgoedhuis van de Heemkundige Kring Kasterlee-Lichtaart-Tielen.

Herman Van Gorp, de voorzitter, gaf een korte toelichting over het ontstaan van hun kring, die dateert van 1978, het ‘Jaar van het Dorp’. Zij hebben nu meer dan 1000 leden!

Als dank voor de gastvrijheid overhandigde onze nieuwe voorzitter Marc Cornelis zijn collega een oude affiche van ‘Kastival’ en de brochure van onze vorige tentoonstelling over affiches. Op onze beurt kregen wij enkele boeken van hun kring en een aantal oude Turnhoutse drukken.

In de Gildekamer vertelde Vic Peeters over de vijf nu nog bestaande gilden van de drie gemeenten, die hun materiaal hier in brandvrije kasten kunnen opbergen. Even hadden we nog de tijd om een kijkje te nemen in de archiefkamers waar hun stamboomspecialist Fons Bosch bereid was één en ander toe te lichten.

Om 15.00 u. arriveerden we in Kasterlee op het Heemerf ‘De Waaiberg’ voor het tweede deel van het programma. Dit bescheiden openluchtmuseum, soms wel ‘Klein Bokrijk’ genoemd, vormt een stille getuige van de Kempense levenswijze en bouwstijl op het einde van de 19de eeuw. Het omvat een oude Kempense boerderij, afkomstig uit het Kastelse gehucht Goor, een langschuur uit het gehucht Kluis, een bakhuis, een staakkapelletje, een biehal en een karkot. Dit alles werd mogelijk gemaakt dankzij de bewonderenswaardige inzet van eigen leden en de uitstekende hulp van het gemeentepersoneel van Kasterlee.

Met een onstuitbaar enthousiasme maakte bestuurslid Luc Swerts ons vertrouwd met een aantal begrippen uit het boerenbestaan: een potstal, een streuselhoop, koeien stouwen enz. We kennen nu ook het verschil tussen een herdersstok en een facteursstok. Nu weten we waarom een boerderij altijd omringd was door een beukenhaag en er steeds een lindeboom en een notenboom stond.

We zagen voorwerpen waarvan we het bestaan niet eens vermoedden: een palingstek, een moerschep, een honing- en waspers, een stierengeleider, een varkensharenpincet, een kwartelkooi enz. Wie dit alaam niet kent, kan telkens op de 2de zondag van de maand (behalve in juli en augustus) terecht op het Heemerf.

Annemie Eelen en molenaar Jef De Kinderen zorgden op hun beurt voor een deskundige uitleg over de 17de eeuwse molen die vanuit Antwerpen via Heist-op-den-Berg in 1922 naar Kasterlee werd overgebracht.

Deze gezellige namiddag werd afgerond met een lekkere traktatie: heerlijke Kempense vlaaien met koffie of thee. Kortom: het ganse bestuur van de Kring Kasterlee-Lichtaart-Tielen zette zich in om er een geslaagde namiddag van te maken, waarvoor nogmaals onze oprechte dank!

Referentie Artikel.
Datum: 28 Augustus 2011
Auteur: Erika Wouters en Frieda Schiltz
Datum van publicatie: September 2011

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019