wandel Grotenhout

Start
Omhoog

 

Het Bezemklokje op wandel in het Grotenhout.

Het ca. 300 ha. grote Grotenhout is gelegen ten zuidwesten van Turnhout, op de grens van de gemeenten Lille (Gierle) en Vosselaar. In 2001 werd het bij Ministerieel Besluit beschermd omwille van zijn esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde. Sindsdien valt het onder de bevoegdheid van de Houtvesterij Turnhout. Vandaag is het Grotenhout een uniek oud boscomplex met grote wetenschappelijke waarde en een ongemeen rijke geschiedenis.

Vandaag is een groot gedeelte van het Grotenhout toegankelijk voor het publiek en velen maken hier dankbaar gebruik van, zo ook het Bezemklokje. Het is logisch dat bezoekers zich vragen stellen over het beheer en het onderhoud van dit mooie domein. In het beheerplan kiest men voor het herstel van de ecologische functie van het bos. Dit betekent een gedeeltelijke terugkeer naar het begin van het 17e eeuwse Grotenhout, aangevuld met elementen uit de 19e – 20e eeuw.

Tijdens een geleide wandeling toonde gids Jan Diels, de verschillende manieren waarop men het beheer van het Grotenhout probeert te realiseren. Hij vertelde over het selectief kappen en ringen van uitheemse bomen zodat inheemse soorten meer kansen krijgen en voor een natuurlijke verjonging zorgen. We begrijpen nu waarom zoveel rododendronstruiken gerooid werden en waarom op sommige plaatsen de grove den net wel mag blijven staan. Jan vestigde onze aandacht op een aantal grote open ruimten in het bos en situeerde hun belang voor plant en dier, daarnaast legde hij ons de principes van begrazing, maaibeheer en drieslagstelsel uit. We weten nu waarom bepaalde bospaden niet langer toegankelijk zijn, waarom sommige grachten niet meer geruimd worden en waarom men vroeger rabatten aanlegde.

We ergeren ons nu nooit meer aan ‘slecht onderhouden bossen’ omdat we dankzij de toename van het volume dood hout de gelegenheid kregen allerlei kleine organismen te bekijken en zelfs een rechtopstaande dode boom vol spechtenholten te ontdekken.

Dankzij de interessante uitleg van Jan en dankzij het schitterende zomerweer beleefden we een ontspannende en boeiende namiddag – weerom een activiteit die voor herhaling vatbaar is !

Voor het volledige artikel verwijzen we naar ledenblad - Editie November 2010.
Referentie Artikel.

Datum: 4 September 2010
Auteur: Erika Wouters en Rita Dries
Datum van publicatie: November 2010

© Dani Bellemans & Het Bezemklokje 2011-2018
laatste wijziging op 05/07/2019