Het Lindenhof

datum_art19: 
december, 2019

Datum publicatie: december 2019

Nostalgie naar de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw

Jo Dom

Korte situering
In die tijd stond het Sint-Elisabethziekenhuis nog op de plaats waar nu de Warande staat, deden de eerste TV-uitzendingen hun intrede in Vlaanderen en bevond zich het Café-restaurant Lindenhof op het huidige nummer 26 van de Sint-Antoniusstraat, nu de woning van kinderarts Weemaes. Een riante poort met zicht op een reusachtige linde gaf toegang tot het gebouw met café en drie feestzalen.

Het sociale leven van Turnhout
Dit speelde zich voor een groot deel hier af. Heel wat clubs en verenigingen kwamen er samen of vierden er feest o.a: Sint-Lucas (geneesheren), Sint-Jozef (aannemers), Sint-Elooi (smeden, elektriciens), de Turnhoutse zwemverenigingen TZV en OLMA, de judoclub, de biljartclub, het K(empens) L(egioen) en N(ationale) S(trijders) B(ond) (oudstrijders), Interkempen (Intercommunale der Kempen voor Gas-en Electriciteitsvoorziening), NV Laboratoria Pharmaceutica (het latere Janssen Pharmaceutica toen nog in de Stationstraat), banketbakkers, beenhouwers, postzegel- verzamelaars, notarissen en vissers-, jagers- kaarters- en schakersclubjes (met o.a. dr. Paul Janssen). De Turnhoutse Concertvereniging en het jeugdtheater repeteerden er.

Het Lindenhof was toen ook bekend voor een goed getapte Stella en was een laagdrempelige ontmoetingsplaats. In de voormiddag dronken de advocaten er een filterkoffie tussen de pleidooien door. Werklui, bedienden, handelaars, renteniers, gepensioneerden trof men aan de toog, zo tussen 17.00 u en 18.30 u. Het was ook de ‘wachtzaal’ voor vaders of chauffeurs die moeders en kinderen naar kinderarts Devriendt (buurman) brachten soms tot ’s avonds laat. De avonden waren voorbehouden voor de stamgasten en nababbelaars van de vergaderingen en verliepen meestal in een rustige sfeer tot de eerste Tv-uitzendingen hun intrede deden. Een Tv-toestel was toen nog een duur hebbeding en voor de zwart-wit-uitzendingen van knallers als ‘Schipper naast Mathilde’ en ‘Honderdduizend of Niks’ was heel wat belangstelling. De zondagvoormiddag liep de verbruikszaal vol met biljarters, kaarters, keuvelaars, koorzangers ….

Hoogtepunt van het jaar was de Turnhoutkermisweek. De biljarts werden een podium, de wanden verdwenen tussen café en biljartzaal. Een dansvloer verscheen onder de linde, lampions werden opgehangen, tafels en stoelen geplaatst in de tuin. Gedurende 10 avonden (en nachten) speelde een orkest live dansmuziek. Jong, minder jong en oud dansten romantisch onder de linde.

De dansavonden in de grote feestzaal boven waren meestal het initiatief van een of andere vereniging. De luchters op het gelijkvloers dansten dan duchtig mee!

Teerfeesten, bedrijfsfeesten, communie- feesten, huwelijksfeesten, banketten waren legio. Vlees, vis, gevogelte, verse groenten… ’t werd allemaal kersvers aangevoerd. Diepvriezer, bewaarmiddelen, vacuüm- verpakking kende men niet! Aardappelkroketten (bolletjes) werden manueel gerold (soms meer dan duizend!). Frieten en pommes pailles (flinterdunne frietjes) werden handgesneden. Stoofvlees, klassieke rosbief of kalfsgebraad met groentekrans, communiekorfjes en huwelijks- bootjes, rundstong in Madeirasaus, Normandische tongen (wereldberoemd in Turnhout en omstreken), bereidingen van kalfszwezeriken, forellen en gelée, eend met appelsien, parelhoen en wildbereidingen allerlei, werden opgediend. Topper van de desserten was de diplomat! Al die heerlijkheden werden aangeboden op massief zilveren schotels, bereid op een met steenkool gestookte cuisinière en opgediend door een team Turnhoutse dames (in het zwart met witte schort) of ingehuurde Antwerpse kelners in pit!

Moeke Dom. (Foto Jo Dom)

Moeke Dom (rechts) geholpen door zoon, dochter en hulpkok. (Foto Jo Dom)

Het Lindenhof in al zijn glorie. (Foto Jo Dom)

Aan de tapkraan in het Lindenhof (1949). (Foto Jo Dom)

Heel dat enorme gebouw werd verwarmd door met steenkool gestookte kachels! Aan de kolenkelder stonden altijd wel een tiental kolenkitten te wachten!

Midden jaren zestig (64?) werd het huurcontract beëindigd. Inmiddels kochten de uitbaters Stan Dom en Marieke Raeymaekers Hotel Bos en Duin in Kasterlee. Later verhuisde het Lindenhof met een andere uitbater naar de Warandestraat.

Enkele anekdotes
Stan Dom was in een vroeger leven veekoopman en hield achteraan in zijn tuin drie varkens Op een dag kwam een politieagent binnen en vroeg langs zijn neus weg of het waar was dat Stan varkens hield. Toen Stan bevestigend antwoordde zei die agent: ‘Dan zijn die nu aan het winkelen in de Gasthuisstraat!’

Louis S. een dagelijkse klant, bestelde een pint en vond dat de schuimkraag nogal groot was. Stan antwoordde: ’Dat wordt wel bier’. Toen Louis even later vertrok legde hij 5 frank (12 eurocent) op de toog waarop Stan hem erop attent maakte dat een pint wel 6 frank kostte. Antwoord van Louis: ‘Dat wordt wel 6 frank!’
Het jongste zoontje van de familie Dom ontdekte het geheim van de Sint toen hij gelijktijdig drie Sinterklazen de verschillende feestzalen zag verlaten!

Groepsfoto in de tuin van het Lindenhof.

Personeelsfeest van Interkempen in het Lindenhof (1954). (Foto Jo Dom)